Семантичні зміни в структурі перехідних дієслів (на матеріалі пам’яток української мови XVI–XVII ст.) - Заневич, Ольга Євгенівна; Zanevych, Olga (Східноєвропейський національний університет, 2013)
У статті проаналізовано дієслова, зафіксовані в пам’ятках української мови XVI–XVII ст. За прогнозованістю сполучуваності із прямим об’єктом лексеми поділено на експліцитно перехідні (перехідність постійно реалізована синтаксично) та імпліцитно перехідні (перехідність може бути / не бути реалізована синтаксично). Виявлено дієслова, які можуть бути: а) тільки перехідними; б) перехідними / абсолютивно вжитими; в) перехідними / семантично стягненими; г) перехідними / неперехідними; г) перехідними / абсолютивно вжитими / неперехідними. На прикладі конкретних дієслів показано вплив семантики та констексту на перехідність. The article analyses the verb, recorded in the Ukrainian language monuments of the XVI–XVII centuries. For predictability compatibility with the direct object tokens are divided into explicit transitive (transitivity is permanently realized syntactically) and implicit transitive (transitivity can be / can not be realized syntactically). Found verbs that can be: a) only transitive; b) transitive / absolute; c) transitive / semantically contracted; d) transitive / intransitive; e) transitive / absolute / intransitive. On the example of concrete verbs the influence of semantics and of context on the transitivity has been shown.
Semantic Changes in the Structure of Transitive Verbs (on the material of Ukrainian Language Monuments of the XVI–XVII Centuries)
Keywords: абсолютивне вживання; експліцитна перехідність; імпліцитна перехідність; об’єкт дії; перехідні дієслова; семантичне стягнення; absolute usage; semantic contraction; explicit transivity; implicit transivity; objects of action; transitive verb