Психологічні аспекти використання копінг-стратегій у дітей з особливими освітніми потребами - Козимка, Христина Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічних особливостей копінг-стратегій у дітей з особливими освітніми потребами, а також розробці корекційно-розвивальної програми. У першому розділі представлено теоретико-методологічні засади дослідження, розкрито сучасні наукові підходи до вивчення феномену копінг-поведінки та її значення в психології, охарактеризовано особливості психічної сфери дітей з ООП, а також визначено взаємозв’язок копінг-стратегій з їхньою соціальною адаптацією. Другий розділ має емпіричний характер і містить опис методики дослідження та результати психодіагностики, що дали змогу виявити специфіку проявів копінг-стратегій у дітей з ООП та проаналізувати їх зв’язок із рівнем соціальної підтримки та стресостійкості. У третьому розділі розроблено корекційно-розвивальну програму оптимізації копінг-стратегій. Вона спрямована на формування конструктивного копінгу та емоційної саморегуляції. Програма передбачає навчання навичкам ефективного вирішення проблем, зміцнення емоційної стійкості та здатності до саморегуляції, а також розвиває позитивну «Я-концепцію», самооцінку й адаптацію. Результати дослідження мають практичне значення для психологів, які працюють в інклюзивному середовищі, зокрема у сфері психологічного супроводу дітей з ООП та профілактики дезадаптивної поведінки.
Keywords: копінг-стратегії; корекційно-розвивальна програма; ООП; соціальна підтримка; емоційна регуляція; конструктивні стратегії