Методи навчання емотивної лексики учнів 11-х класів закладів загальної середньої освіти на уроках англійської мови - Михайлюк, Катерина Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Магістерська робота присвячена теоретичному обґрунтуванню та практичній реалізації методів навчання емотивної лексики для учнів 11-х класів загальноосвітніх закладів на уроках англійської мови. У роботі проведено аналіз сучасних теоретичних підходів до використання емотивного компонента у навчанні іншомовної лексики та охарактеризовано його роль у формуванні емотивної компетентності учнів. У першому розділі «Теоретичні засади використання емотивного компонента у змісті навчання лексики учнів 11-х класів на уроках англійської мови» висвітлено сутність емотивної компетентності та визначено цілі її формування. Зазначено місце емотивного компонента у змісті навчання іншомовної лексики, виокремлено лексичні засоби вираження категорії емотивності та систематизовано принципи навчання емотивної лексики. Другий розділ «Реалізація методики навчання емотивної лексики учнів 11-х класів на уроках англійської мови» присвячено опису стратегій та прийомів навчання, розробці системи вправ для оволодіння емотивними лексичними одиницями та експериментальній перевірці їх ефективності. У розділі представлені результати експериментального дослідження, яке підтверджує успішність запропонованої методики. У висновках до кожного розділу роботи систематизовано та оцінено отримані результати, вказано на їхнє значення для практичного застосування в навчальному процесі та внесення внеску в область методики викладання англійської мови. Загальний висновок роботи підкреслює важливість індивідуального підходу, використання аутентичних матеріалів та ігрових методів у навчанні емотивної лексики для ефективного формування мовної компетентності учнів 11-х класів.
Keywords: емотивна лексика; емотивна компетентність; лексичні засоби; аутентичні матеріали; емотивність