«Просвіта» на селі в часи революції й громадянської війни в Україні на початку ХХ ст. - Бондаренко, Геннадій; Bondarenko, Gennady (My University, 2016)
Ідеться про організації «Просвіти», які на початку ХХ ст. створені в Україні як форма національного культурно-просвітницького та патріотичного руху, що поширився й на село та сприяли процесу українізації. Показано участь «Просвіти» в культурно-просвітницькій діяльності й проведенні українізації всупереч радянській політиці. Проаналізовано відносини з царською та радянською владою, які намагалися ліквідувати «Просвіти», й досягали цього різними методами.. It is told about the «Enlightenment» of the organization, which in the early twentieth century were created in Ukraine as a form of national cultural, educational and patriotic movement, which spread to the village that helped the process of Ukrainization.
«Enlightenment» in the Village During the Revolution and Civil War in Ukraine Beginning of the Twentieth Century
Keywords: «Просвіта»; українізація; хата-читальня; революція; контрреволюція; сельбуд; «Enlightenment» Ukrainization; reading-room; revolution; counterrevolution; selbud