Оцінка ступеня використання типологічного потенціалу насаджень сосни звичайної у свіжому борі Видертського лісництва філії «Камінь-Каширське лісове господарство» ДП «Ліси України» - Вавренчук, Олег Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Сьогодні в Україні велика увага приділяється проблемі відновлення лісових ресурсів та підвищення продуктивності лісів. Серед значного різноманіття деревних порід, які ростуть на території України, одне з чільних місць по праву належить сосні звичайній, на насадження якої припадає близько майже 34% вкритої лісовою рослинністю площі. Проте продуктивність деревостанів сосни звичайної у різних регіонах України неоднакова. З метою розв’язання цієї задачі у кожному регіоні проводять дослідження з удосконалення відновлення лісів та підвищення їх продуктивності. У першому розділі наводяться загальне поняття про лісову типологію та продуктивність деревостанів в Україні, а також догляд за лісом в різні вукові періоди дервостану. Другий розділ містить характеристику об’єкта дослідження, а також основні положення методики досліджень та природнокліматичні умови регіону досліджень. Третій розділ містить аналіз лісорослинних умов Видертського лісництва та визначення типологічного потенціалу насаджень сосни звичайної в умовах свіжого бору Видертського лісництва. Четвертий розділ містить у собі матеріально-грошову оцінку заготовленої деревини при проведенні рубки головного користування. П’ятий розділ висвітлює охорону праці і вимоги безпеки під час лісовпорядних та пошукових робіт. Робота виконана на 56 сторінках друкованого тексту, містить 10 таблиць, проілюстрована 6 рисунками. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (35 джерел).
Keywords: типологічний потенціал; насадження сосни