Особливості застосування дихальних вправ у фізичній реабілітації хворих на хронічне обструктивне захворювання легень - Майструк, Микола Іванович; Maistruk, Mykola (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Мета статті – визначити особливості застосування дихальних вправ у фізичній реабілітації хворих на хронічне обструктивне захворювання легень. Дихальні вправи обов’язково включаються в програми фізичної реабілітації хворих. Основними серед них були статичне дихання, динамічне дихання, статичне діафрагмальне дихання, довільно кероване або локалізоване дихання, спеціальні дихальні вправи та дихальні вправи з дозованим опором. Звукова гімнастика передбачала спеціальні вправи, пов’язані з вимовою звуків і їх сполучень у визначеній послідовності та визначеним способом. Застосовували також респіраторну гімнастику. The purpose – to determine the application features breathing exercises in physical rehabilitation of patients with chronic obstructive pulmonary disease. Breathing exercises must be included in the program of physical rehabilitation of patients. The basic breathing exercises were: static breathing, breathing dynamic, static diaphragmatic breathing, or localized random controlled breathing, breathing exercises and special breathing exercises with dosed resistance. Sound exercises included specific exercises related to the pronunciation of sounds and their combinations in a certain sequence and determined way. Also used respiratory gymnastics.
Peculiarities of Applying of Breathing Exercises in Physical Rehabilitation of the ill with Chronic Obstructive Pulmonary Disease
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень; фізична реабілітація; дихальні вправи; chronic obstructive pulmonary disease; physical rehabilitation; physical rehabilitation