Ревіталізація психогенези депривованої особистості : наукова школа професора Ярослава Гошовського - Гошовський, Ярослав Олександрович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Теоретичне осмислення, методологічне обґрунтування й емпіричне вивчення ускладнених різновидовою, різнотипною та різномодальною депривацією гетерогенних за віком і статтю (досить часто девіантних) вибірок; психологічна специфіка вікового становлення особистості у парадигмі «онтогенез-дизонтогенез» (спотворений, сповільнений, затриманий та ін. розвиток); науково-психологічне вивчення вікових та педагогічних трансформацій індивідуального і соціально-психологічного розвитку дітей з різновидовою (психічною, соціальною, сенсорною, материнською, сімейною, комунікативною, афективною, екстремальною та ін.) депривацією та їхня ревіталізація як надання психореабілітаційної, рекреаційної, реедукаційної, реінтеграційної, реадаптаційної та ін. допомоги.
Keywords: наукова школа; психолого-педагогічні проблеми ревіталізації; депривована особистість