Стан показників центральної гемодинаміки у студентів, які займаються швидкісно-силовими вправами та вправами на витривалість - Сокол, Альона Павлівна; Sokol, А. P. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
Гіподинамія означає зменшення сили. Причиною гіподинамії можуть бути фізичні, фізіологічні і соціальні фактори. Поширення гіподинамії в сучасних умовах пов’язане з процесами урбанізації, масштабним впровадженням у повсякденну діяльність людини засобів переміщення, автоматизації і механізації праці. Зменшення м’язових зусиль при гіподинамії призводить до розвитку в організмі функціональних і морфологічних змін, які подані як різновидність адаптаційних зрушень. Сумарний прояв властивостей і якостей у вигляді вікових особливостей нервово-психічної діяльності, фізичної сили й витривалості, які визначаються станом морфологічних і функціональних ознак, прийнято називати фізичним розвитком організму людини. Дослідження фізичного розвитку дозволяє визначити форму, розміри й пропорцію частин тіла, а також деякі функціональні можливості організму.
Keywords: центральна гемодинаміка; вправи на витривалість; швидкісно-силові вправи; рівень фізичного стану