ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ОСОБИСТОСТІ: МЕТОДИ ТА ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ КЛІНІЧНОГО ПСИХОЛОГА - Кихтюк, Оксана; Федотова, Тетяна (My University, 2021)
Мета статті – здійснити теоретико-методологічний аналіз понять психологічної підтримки, психологічної допомоги, психологічної реабілітації, першої психологічної допомоги (ППД), психологічного консультування; емпірично дослідити ефективність групової роботи в превентивній діяльності клінічного психолога на прикладі впровадження соціально-психологічного тренінгу з формування комунікативної толерантності та ненасильницького спілкування особистості. Методи. Було використано методи теоретичного наукового пошуку – аналіз, синтез, узагальнення та систематизація наукових джерел з питань методів роботи клінічного психолога, психологічної допомоги, підтримки, реабілітації особистості; проведено спостереження, бесіди, анкетування та статистичне опрацювання отриманих результатів до та після впровадження експериментальної програми. Результати. Представлено головні аспекти професійної діяльності клінічного психолога. Обґрунтовано важливість здійснення головних завдань діяльності та професійної спрямованості клінічного психолога: діагностики, превентивної навчальної роботи, психопрофілактики, направлення на реабілітацію, проведення психотерапії. Проведений теоретичний аналіз понять психологічної підтримки, психологічної допомоги, психологічної реабілітації, першої психологічної допомоги (ППД), психологічного консультування засвідчив схожість та не принципову тотожність, направленість на знаходження особистісних ресурсів, на адаптацію до нових ситуативних життєвих обставин людини. Описано важливість проведення ППД. Виокремлено головні сучасні методи роботи клінічного психолога. Описано метод ненасильницького спілкування, метод «рівний-рівному». Визначено ефективність проведення психологічних та психотерапевтичних груп підтримки в роботі клінічного психолога. Емпірично засвідчено ефективність проведення соціально-психологічних навчально-формувальних тренінгів, базуючись на методах ненасильницького спілкування і методі «рівний-рівному». Висновки. Проведення експериментальної програми у формі соціально-психологічного тренінгу показало ефективність використання еклектичного підходу у виборі психотехнічних методів для групової роботи клінічного психолога. Впровадження таких навчально-розвивальних програм являє собою психологічну допомогу та підтримку сучасної молоді на етапі становлення зрілої особистості. Перспективу прийдешніх наукових розвідок вбачаємо у розробленні та впровадженні соціально-психологічних тренінгів у роботі клінічного психолога, використовуючи еклектичний підхід у виборі психотехнічних вправ та методів психологічного впливу на особистість.

The purpose of the article is to carry out a theoretical and methodological analysis of the concepts of psychological support, psychological assistance, psychological rehabilitation, first psychological assistance (PPD), psychological counseling. Empirically study the effectiveness of group work in the preventive activities of a clinical psychologist on the example of the introduction of socio-psychological training for the formation of communicative tolerance and nonviolent communication of the individual. Methods. Such methods of theoretical scientific research as analysis, synthesis, generalization and systematization of scientific sources on methods of work of the clinical psychologist, psychological help, support, rehabilitation of the person were used; observations, interviews, questionnaires and statistical elaboration of the obtained results before and after the implementation of the experimental program were carried out. The results. The main aspects of the professional activity of a clinical psychologist are presented. The importance of realization of the main tasks of activity and professional orientation of the clinical psychologist is proved: diagnostics, preventive educational work, psychoprophylaxis, the direction on rehabilitation, carrying out psychotherapy. Theoretical analysis of the concepts of psychological support, psychological assistance, psychological rehabilitation, first psychological assistance (PPD), psychological counseling, shows similarity and non-fundamental identity, focus on finding personal resources, adaptation to new situational life circumstances. The importance of PPD is described. The main modern methods of work of the clinical psychologist are allocated. The method of nonviolent communication is described, the peer-to-peer method. The effectiveness of psychological and psychotherapeutic support groups in the work of a clinical psychologist has been determined. Empirically, the effectiveness of socio-psychological training and shaping training, based on methods of nonviolent communication, the method of peer-to-peer. Conclusions. Conducting an experimental program in the form of socio-psychological training has shown the effectiveness of using an eclectic approach in the choice of psychotechnical methods for group work of a clinical psychologist. The introduction of such a plan of educational and developmental programs is psychological help and support for modern youth at the stage of becoming a mature person. We see the prospect of future research in the development and implementation of socio-psychological training in the work of a clinical psychologist, using an eclectic approach in the choice of psychotechnical exercises and methods of psychological impact on the individual.
Psychological support of personality: methods and features of work of the clinical psychologist
Keywords: психологічна підтримка; психологічна допомога; психологічна реабілітація; психологічне консультування; тренінг; методи роботи; клінічний психолог; еклектичний підхід; 159.922