Морфофункціональний стан ободової кишки щурів за умов дії похідних піролу на тлі експериментального коліту - Єна, Марина; Кузнєцова, Галина; Рибальченко, Володимир; Yena, Maryna,; Kuznietsova, Halyna; Rybalchenko, Volodymur (Східноєвропейський Національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Досліджено вплив цитостатиків похідних піролу 1-(4-Сl-бензил)-3-Сl-4-(СF3-феніламіно)-1Н-пірол-2,5- діону (МІ-1) та 5-аміно-4-(1,3-бензотіазол-2-іл)-1-(3-метоксифеніл)-1,2-дигідро-3Н-пірол-3-ону (Д1) при окремій та сумісній дії на морфо-функціональний стан слизової оболонки ободової кишки щурів за умов розвитку експе- риментального коліту. Встановлено, що М1 є більш ефективним і менш токсичним для слизової оболонки по- рівняно з Д1 та комбінації Д1 і МІ-1.We’ve studied individual and joint effect of pyrrole derived cytotoxic drugs i.e.1-(4-Cl-benzyl)-3-Cl-4-(CF3-phenylamino)-1H-pyrrol-2,5-dione (MI-1) and 5-amino-4- (1,3-benzothyazol-2-yl)-1-(3-methoxyphenyl)-1,2-dihydro-3Н-pyrrol-3-one (D1) on the morpho-functional state of colon mucosa in rats with experimental colitis. It was found that M1 was more effective and less toxic to mucosa as compared to D1 and a combination of D1and MI-1.
Pyrrole derivatives effect on morpho- functional state of the rats colon with experimental colitis.
Keywords: слизова оболонка; ободова кишка; похідні піролу; експериментальний коліт; mucosa; bowel; pyrrole derivatives; experimental colitis