Цивільно-правовий механізм захисту прав споживачів: сучасні виклики - Самчук-Колодяжна, Зінаїда Федорівна; Чубоха, Надія Федорівна; Прокопчук, Катерина Миколаївна (My University, 2025)
Захист прав споживачів є ключовим елементом забезпечення безпеки, справедливості та довіри в ринкових відносинах, що гарантує безпеку товарів і послуг для споживачів, забезпечуючи усвідомлений вибір та сприяючи сталому розвитку. Однак цивільно-правовий механізм захисту прав споживачів в Україні залишається недосконалим, містить застарілі та непрацюючі норми, не враховує нових викликів цифрової економіки і потребує оновлення згідно з європейськими стандартами. Мета статті полягає в аналізі сучасних викликів для формування ефективного цивільно-правового механізму захисту прав споживачів і виявленні можливостей імплементації найкращих практик у національне законодавство шляхом оцінки міжнародного досвіду. У результаті проведеного дослідження було охарактеризовано основні причини порушень і проблеми захисту прав споживачів в Україні. Зауважено основні документи, що складають основу захисту прав споживачів, у тому числі Закон України «Про захист прав споживачів». Зазначено проблеми та прогалини, характерні чинному Закону України «Про захист прав споживачів» № 1023-XII, та підкреслено необхідність прийняття нового Закону України «Про захист прав споживачів» № 3153-IX. Описано основні нововведення нового Закону, зокрема, щодо поширення його дії на інтернетторгівлю, запровадження обов’язкових гарантійних строків, зміни порядку проведення гарантійного ремонту, порядку повернення товару, правил встановлення знижки, а також створення державного реєстру «Е-покупець». Виокремлено проблеми, що можуть супроводжувати імплементацію нововведень у національну законодавчу базу. Охарактеризовано міжнародний досвід щодо підвищення ефективності захисту прав споживачів, зокрема, Європейського Союзу, Хорватії, Македонії та Узбекистану. Надано деякі рекомендації для підвищення ефективності захисту прав споживачів в Україні з урахуванням проведеного аналізу та досвіду окремих країн. Аналіз міжнародного досвіду дозволив встановити, що найбільш ефективний підхід до впровадження нових норм щодо захисту прав споживачів може передбачати запровадження змін у декількох законодавчих актах.
Keywords: захист прав споживачів; недобросовісні комерційні практики; директиви ЄС; електронна комерція; правова гармонізація з ЄС; 347.4:339.1+004