Таксаційно-селекційна оцінка клонів сосни звичайної у Воротнівському лісництві філії «Ківерцівське лісове господарство» - Трофимюк, Вадим Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження архівів клонів сосни звичайної (архівно-маточних плантацій) є актуальним з кількох причин, пов’язаних із збереженням генетичного різноманіття, лісовідновленням і адаптацією до змін клімату. Архіви клонів дозволяють зберегти рідкісні або унікальні генотипи сосни звичайної. Це важливо для забезпечення стабільності лісових екосистем і підвищення їхньої стійкості до хвороб, шкідників та інших загроз. Архіви клонів сосни звичайної – це стратегічний ресурс для лісового господарства, який дозволяє зберігати біорізноманіття, адаптувати ліси до змін клімату й забезпечувати їх продуктивність у майбутньому. У першому розділі розглянули роль архівно-маточних плантації у лісовідновленні та лісорозведенні. В другому розділі здійснили короткий опис матеріалів та методів дослідження. У третьому розділі ми провели оцінку клонів і відібрали перспективні варіанти як кандидати в сорти-клони. В четвертому розділі описано економічну ефективність створення майбутніх ділянок за допомогою клонового садивного матеріалу, а також наведена матеріально-грошова оцінка заготовленої деревини з клонів у віці 46 років при розміщенні дерев на площі 4х4 м в порівнянні з насадженнями, створеними звичайними способами. П’ятий розділ містить аналіз охорони праці за 2023 р. філії «Ківерцівське лісове господарство». Висновки за результатами роботи наведені перед списком використаної літератури. Магістерська робота виконана на 35 сторінках друкованого тексту, містить 12 таблиць і 3 ілюстрації.
Keywords: архівно-маточна плантація; клон; генетичні резервати; показник швидкості росту; селекційний ефект