Використання словників на уроках англійської мови як засіб формування мовної компетенції школярів старших класів - Костюк, Анастасія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
В роботі досліджено англомовну лексичну компетентність як психолого-педагогічну проблему. Дослідили понятійно-термінологічний апарат лексичної компетентності, зокрема вивчено такі освітні конструктори як компетенція та компетентність. Встановлено, що метою навчання англійської мови в умовах компетентнісного підходу є формування предметних компетенцій, що виникають у процесі реалізації цілісного змісту освіти загальноосвітньої школи. Визначено структуру і зміст англомовної лексичної компетентності. Встановлено, що лексична компетентність представляє собою складне утворення, до складу якого входять: мотиваційний, когнітивний, діяльнісно-практичний, рефлексивний та поведінковий компоненти. Детально розглянуто кожен з компонентів компетентності. Перераховано показники вмінь, які характерні для змісту лексичної компетентності. Відмічено, що лексична компетентність є складовою комунікативної, її формування складається з чотирьох рівнів. Робота має важливе значення для оптимізації навчального процесу викладання англійської мови в старшій школі.
Keywords: словники; мовна компетенція; школярі старших класів; лексичний запас