Основні ознаки концепту Ввічливість у німецькій мовній картині світу - Угринюк, Ростислав Васильович; Угринюк, Василь Миколайович; Uhryniuk, R. V.; Uhryniuk, V. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Стаття є спробою опису мовного відображення концепту ВВІЧЛИВІСТЬ на об’ємному мовному матеріалі (11 064 випадків уживань ключової лексеми Höflichkeit), дібраного із Мангаймського корпусу німецької мови (COSMAS). Проаналізовано комплекс ознак досліджуваного концепту сучасної німецької мови. Відповідно до викладеного матеріалу найчастотніші ознаки концепту ВВІЧЛИВІСТЬ – дипломатичність (3552) як установлення міждержавних відносин; формальність (2210) у дотриманні загальноприйнятих норм поведінки; набу¬тість (1820) як риса, що формується під впливом певних умов соціального середовища; успішність (1604) і в повсякденних справах, і в професійній сфері. Менш вагомі ознаки: демонстративна ввічливість (522), щоб викликати схвальне ставлення; гостинність (498); особливості доброго тону (780) представників інших націо¬нальностей очима носіїв німецької мови. Нерелевантні ознаки: вродженість (22); фальшивість, несправжність (56). Увічливість в уяві носіїв німецької мови має формальний, подекуди ритуальний характер, є соціальною рисою та слугує успішному виконанню різноманітних завдань. The proposed article is an attempt to describe the reflection of the concept POLITENESS in the language based on material in bulk (11 064 cases of occurrences of the key word Höflichkeit), which were taken from the Mannhein German Reference Corpus (COSMAS). The complex features of the concept of German modern language are analyzed. According to the material, most frequent signs of the concept are diplomacy (3552) as the establishment of international relations, formality (2210) in compliance with generally accepted standards of conduct, acquired feature (1820) produced under the influence of certain conditions of social environment and success (1604) as in everyday affairs and in the professional field. Less important appeared demonstrative politeness (522) to cause an affirmative attitude hospitality (498) and features of good manners (780) of other nationalities in the view of nativ German speakers. The non relevant features are innateness (22) and falsity, imaginary (56). Thus, the politeness in the imagination of native German speakers has formal, sometimes, ritual signs, it is a social feature and serves to successfully perform various kinds of tasks.
The Main Features of the Concept of POLITENESS in the German Linguistic World-Image
Keywords: мовна картина світу; languistic world-image; концептуальна картина світу; conceptual world view; семантичне поле; semantic field