Математичні методи моделювання у футболі з використанням електронних таблиць Microsoft Excel - Федецький, Артем; Fedetskyi, Artem (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Важливе місце моделювання у футболі відводиться математичним методам, що дають змогу виявляти особливості, закономірності, тенденції, перевіряти надійність суджень і припущень. Проте практичні приклади моделювання в дитячо-юнацькому футболі на сьогодні розроблені не достатньо. Завдання роботи – розробити практичні приклади моделювання у футболі за допомогою Microsoft Excel. Методологія дослідження ґрунтується на діалектичній концепції розвитку природи, суспільства й пізнання, застосування загальнонаукових методів (переважно математичних) під час моделювання у футболі.Результати роботи. Розроблено практичні приклади моделювання у футболі за допомогою Microsoft Excel, кожен із яких містить детальну інструкцію у вигляді рекомендацій, наочних таблиць та рисунків. Модель уключає обʼєкт, субʼєкт, завдання, ресурси, середовище моделювання. Підставою для створення прогнозів та моделей стали експериментальні дослідження, що охопили великий контингент дітей, які займаються футболом. Висновки. На основі математичних методів дослідження сформовані прогнози й моделі фізичного розвитку, функціональних можливостей, технічної та фізичної підготовленості юних футболістів різних вікових діапазонів. Узявши їх за основу, тренер самостійно може спрогнозувати чи змоделювати процес і явище. Mathematical methods of modeling in football play an important role, as far as they enable us to reveal the features, regularities and trends, to test the reliability of judgments and assumptions. However, practical examples of modeling in children`s and youth football are not developed enough. Objective: to work out practical examples of modeling in football using Microsoft Excel. Research methodology is based on the dialectical con- ception of nature, society and knowledge using scientific me- thods (mainly mathematical) in football simulation. Research results: practical examples of modeling in football using Microsoft Excel have been deve- loped; each containing detailed instructions in the form of references, illustrative tables and figures. The model includes object, subject, tasks, resources and modeling environment. The reason for forecasts and models creation is the experimental research that covered a large number of children who play football. Conclusion. The fore- casts and models of physical development, functionality, te- chnical and physical efficiency of young football players of different age range have been generated on the basis of mathematical research methods. Taking them as a foundation a coach can independently prognosticate or model process and effect.
Mathematical Modeling In Football Using Microsoft Excel Spread- sheets
Keywords: моделювання; футбол; математичні методи; електронні таблиці Microsoft Excel; modeling; football; mathematical methods; Microsoft Excel spreadsheets