Концептуалізація поняття «публічна служба» - Малиновський, Валентин (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
У статті досліджено поняття «публічна служба» – одну з ключових категорій наукової галузі «публічне управління та адміністрування». Зауважено, що, на відміну від західної традиції публічної адміністрації, у якій цей термін має доволі тривалу історію, у вітчизняній науці й практиці публічного управління він є порівняно новим. Зокрема, у національній нормативно-правовій сфері поняття «публічна служба» вперше з’явилось у 1998 р., а в законодавчій – у 2005 р. При цьому лише останніми роками цей термін займає належне місце як у теорії та практиці публічного управління й адміністрування, так і у сфері нормативно- правового регулювання. Проаналізовано законодавчі та наукові підходи щодо концептуалізації цієї системної категорії, зокрема широке й вузьке трактування, а також комплексний підхід до її розуміння, що дало можливість на основі критичного їх аналізу зробити висновок щодо незавершеності зазначеного процесу. Зважаючи на такий стан наукової розробки досліджуваної категорії, а також аналіз законодавчих і наукових напрацювань із зазначеної тематики, сформульовано оригінальне визначення терміна «публічна служба» як комплексного поняття, своєрідної теоретичної конструкції, що об’єднує всі види служб, котрі реалізовують публічні функції й надають публічні послуги фізичним і юридичним особам. Також запропоновано основні характеристики вітчизняного інституту публічної служби в Україні. Зважаючи на стан наукової розробки зазначеної наукової категорії, важливим завданням, що постало перед вітчизняною управлінською наукою, називаємо визначення всіх видів служб, котрі охоплюються поняттям «публічна служба», їх теоретичне обґрунтування й систематизація з урахуванням вітчизняної специфіки публічного управління та процесів реформування публічної адміністрації й територіальної організації влади.
Conceptualization concept «public service»
Keywords: публічна служба; інститут публічної служби; державна служба; муніципальна служба; публічний службовець