Маркери СА - 125, СА-15-3, ПСА в діагностиці пухлин - Карп’юк, Анна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
На сьогодні в Україні, як і в усьому світі, впродовж останніх десятиліть спостерігається ріст онкозахворюваності і складає 160 тисяч випадків щорічно. Значимість цієї проблеми можливо буде зростати у зв’язку із зростанням частки біологічних факторів, серед яких особлива роль відводиться онкогенним вірусам, яких відомо більше 150. Пухлинні маркери відкривають нові можливості в діагностиці вірусіндукованих онкологічних захворювань: вони дозволяють диференціювати злоякісні і доброякісні пухлини, визначати стадію захворювання. Тому визначення рівнів відповідних маркерів може бути вирішальним при виборі ефективного лікування. Мета дослідження: вивчення природи пухлинних маркерів та методику їх визначення при діагностиці онкопатологій у жителів Луцького району та м. Луцька. У першому розділі на основі вивчення інформаційних джерел проаналізовано питаня механізмів канцерогенезу, у тому числі вірусіндукованого; методів специфічної діагностики; історію відкриття пухлинних маркерів. Другий розділ містить характеристику об’єктів дослідження, а також основні положення методики досліджень та їх умови. У третьому розділі наведені результати серологічного моніторингу методом ІФА визначення онкомаркерів СА-125, СА-15-3, ПСА у жителів Луцького району та м. Луцька; з діагностичною метою для встановлення доброякісності пухлин простати проведений обрахунок відношення в ПСА до ПСА. Зроблений аналіз одержаних даних. За результатами досліджень є публікація. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, список використаної літератури містить 50 джерел.
Keywords: пухлинні маркери; діагностика; населення; СА - 125; СА-15-3; ПСА; ІФА