Ціннісні пріоритети дошкільного дитинства - Пріма, Раїса Миколаївна; Prima, Raisa M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті актуалізовано проблему самоцінності дошкільного дитинства як соціокультурного явища, його ціннісних пріоритетів як механізмів прояву життєвої активності дитини, як періоду «со-творення» дитиною свого «Я», що полягає в становленні особистої, самостійної, самобутньої та різнобарвної системи зв’язків, відношень, передусім, дитини зі своїм внутрішнім світом. Уточнено дефініції ключових понять «дитинство», «цінність», «ціннісні пріоритети». Проаналізовано деякі концептуальні бачення дитинства як особливого, самоцінного періоду в житті людини, своєрідного аксіологічного орієнтиру педагогічної взаємодії з дошкільниками.
Valued priorities of preschool childhood
Keywords: дитячий вік; дошкільне дитинство; особистісне становлення; самоцінність; цінність