Консолідація православних церков країн Східної Європи навколо Московського патріархату як чинник геополітичних планів Кремля (1944–1948 рр.) - Бистрицька, Елла; Bystrytska, E. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті на основі архівних документів з’ясовано окремі аспекти політики радянського керівництва, пов’язані з планами перетворення Московського патріархату на центр Вселенського православ’я та шляхи встановлення канонічних зв’язків Російської православної церкви з православними церквами Східної Європи. On the basis of archival documents might some aspects of the Soviet leadership associated with the transformation plans of the Moscow Patriarchate at the center of the Ecumenical Orthodox and procedures for the establishment of canonical relations of the Russian Orthodox Church with the Orthodox churches of Eastern Europe.
The Consolidation of the Orthodox Churches in Eastern Europe Around the Moscow Patriarchate as a Factor in the Geopolitical Plans of Kremlin (1944–1948)
Keywords: Російська православна церква; Рада у справах Російської православної церкви; Московський патріархат; Ватикан; східні патріархи; Russian Orthodox Church; Council for Russian Orthodox Church; Moscow patriarchy; Vatican; the Eastern Patriarchs