Особистісні фактори переживання кризи середини життя - Гресь, Л. О.; Hres’, L. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, 2014)
У статті розглянуто поняття «криза середини життя», «переживання кризи», «психологічний вік», «прагнення до досконалості», «прагнення до переваги», «тривожність», а також викладено уявлення зарубіжних та вітчизняних учених про ці явища. Презентовано методи вивчення особистісних факторів переживання кризи середини життя, а також результати дослідження взаємозв’язку між показниками губристичної мотивації, психологічного віку й особливостей переживання кризи середини життя. Доведено, що криза середини життя характеризується такими тенденціями: домінування прагнення до досконалості, помірні показники переживання кризи та високі показники цього конструкту за параметром самопочуття, показники психологічного віку, який у середньому нижчий за біологічний на сім років. Установлено, що такі тенденції характерні і для особистостей, що переживають початок протікання кризи середини життя, і для тих, котрі знаходяться на її кінцевій стадії. Показано, що прагнення до досконалості взаємозумовлене почуттям тривоги за власне здоров’я та втрачену молодість, а почуття себе більш молодим пов’язане зі свободою від тривоги за стан здоров’я й ознаки старіння. Встановлено, що для кризи середини життя характерні незначні зміни у світогляді та спрямованості особистості, які можуть носити ситуативний характер. В одних ситуаціях особистість критично реагує на сучасну моду, молодіжні тенденції та поведінку, в інших – толерантно ставиться до проявів сучасності та зміни в ідеалах суспільства. Кризовий період також характеризується помірним рівнем переживань із приводу власної професійної діяльності, особистісних смислів та ідеалів і високим рівнем тривожності стосовно власного самопочуття та стану кар’єри. The article deals with the analysis of the concepts of «mid-life crisis», «hubristic motivation», «psychological age», «pursuit of excellence», «pursuit of perfection», «anxiety», presentation of foreign and domestic scholars on these phenomena. The research methods of personal factors experiences mid-life crisis, and the results of studies on the relationship between indicators of hubristic motivation, age and psychological features of experiences mid-life crisis are presented. It has been proved that the mid-life crisis is characterized by the following tendencies: the dominance of excellence, moderate indices of crisis experiencing, and high indices of this construct as to the parameters of feeling, psychological age, which is seven years below the average biological age. It has been found out that these trends are peculiar for the individuals who undergo the beginning of the mid-life crisis, and for those who are at its final stage. The author has shown that the pursuit of excellence is closely related to anxiety about his health and lost youth, whereas the feelings of being younger is associated with freedom from anxiety about the state of his health and signs of aging.
Personal Factors of a Mid-life Crisis Experience
Keywords: криза середини життя; криза середини життя; прагнення до переваги; прагнення до досконалості; психологічний вік; тривожність; прагнення до переваги; прагнення до досконалості; психологічний вік; тривожність; mid-life crisis; hubristic motivation; psychological age; pursuit of excellence; pursuit of perfection; anxiety