Роль штучного інтелекту в трансформації сучасної освіти: виклики та можливості інформаційних технологій - Світницька, Ірина Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Останніми роками з’явилася низка інноваційних інструментів, які кардинально змінюють освітній процес як для викладачів, так і для здобувачів освіти, роблячи навчання більш доступним і ефективним.Використання штучного інтелекту в освіті є революційним інструментом, що трансформує процес навчання та наукових досліджень. Він відкриває нові можливості для доступу до знань і навчальних матеріалів, сприяє ефективному розподілу часу, подоланню географічних бар’єрів і дозволяє навчатися у зручному темпі. ШІ також забезпечує зворотний зв’язок щодо слабких сторін студента, що сприяє підвищенню якості навчання.
Розглянуто, як інформаційні технології, що базуються на ШІ, створюють безпрецедентні можливості для персоналізації навчання, автоматизації рутинних завдань, покращення доступу до освітніх ресурсів та глибокого аналізу даних. Водночас, у статті окреслюються ключові виклики, пов'язані з впровадженням ШІ в освітній процес, включаючи етичні питання, необхідність адаптації педагогічних методик, підготовку викладачів та забезпечення рівного доступу до технологій.
Keywords: Штучний інтелект; освіта; нформаційні технології; освітні інновації