Вплив самооцінки на рівень успішності студентської молоді - Пастушок, Владислава Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою дослідження було виявити вплив самооцінки на рівень успішності студентської молоді. У першому розділі розглянуто теоретичний аспект дослідження: поняття «самооцінка», «самосвідомість», «Я-концепція», «види самооцінки», «адекватна самооцінка», «самореалізація», «студентство», «молодь», «успішність» та розуміння особливостей успішності студентської молоді. У другому розділі описаний методичний інструментарій, спрямований на виявлення рівня самооцінки у осіб студентської молоді, діагностики рівня соціальної фрустрованості, діагностики задоволеності життям; був здійснений аналіз отриманих результатів у ході проведення діагностики студентської молоді на базах університетів таких як: Волинський Національний Університет імені Лесі Українки, Національний університет харчових технологій, Вінницький національний медичний університет імені М. Пирогова; у третьому підрозділі погляди на покращення самооцінки студентів з метою поліпшення власного сприйняття успішності. За результатами роботи зроблено висновки та пропозиції щодо подальших досліджень. Новизна дослідження полягала в дослідженні студентської молодь і їх вікові особливості та їх поняття успішності у цьому віці, сприйняття студентами власного життя у взаємозв’язку із рівнем самооцінки із порівняльним аналізом завищеної, нормальної та заниженої самооцінки. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості подальшого використання зібраного теоретичного та емпіричного матеріалу при роботі психологів з особами студентської молоді, що страждають від зниженої самооцінки та недостатньої успішності як у навчальних закладах так і в особистому житті.
Keywords: самооцінка; самосвідомість; Я-концепція; види самооцінки; адекватна самооцінка; самореалізація; студентство; молодь; успішність