Особливості формування лідерських якостей учнів старшого шкільного віку на уроках географії - Ляховський, Дмитро Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У науковому дослідженні обґрунтовано та проаналізовано теоретико-методичні засади формування лідерський якостей учнів старшої школи, визначено сутність поняття «лідер», «лідерство», педагогічні умови формування, критерії, показники та рівні сформованості лідерських якостей. Охарактеризовано особливості формування лідерських якостей учнів старших класів на уроках географії, наведено можливості використання різноманітних навчальних технологій для формування лідерства при вивченні географії в школі, розроблено тренінгове заняття. Експериментальним шляхом доведено ефективність педагогічних умов формування лідерських якостей здобувачів освіти старшої школи на уроках географії. Результати роботи можуть бути використані при викладанні курсів географії в учнів 9-11 класів у закладах загальної середньої освіти для формування лідерських якостей школярів, що допоможуть учням досягти успіху у навчанні, та в майбутньому в роботі та громадському житті.
Keywords: лідер; лідерство; лідерські якості; педагогічні умови; учні старшої школи