Соціально-психологічні аспекти навчальної мотивації у юнацькому віці - Котуза, Віта; Kotuza, Vita (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Юнацькій вік – це процес формування свідомості і власного світогляд, прийняття рішень відповідальних, людської близькості. Юнацький вік виділяють історично недавно, а універсальним феноменом, що охоплює і хлопчиків, і дівчаток , всі прошарки суспільства, став тільки з кінця XX ст., з розвитком індустріалізації та урбанізації. Старший шкільний вік характеризується високою готовністю психологічних структур особистості до процесу самовираження. Прагнення до самовираження є основною потребою старшокласників, підкріпленою стійкою мотивацією.
Keywords: навчальна мотивація; мотивація в юнацькому віці; самовираження; системність мотивації