Інновація як елемент системи менеджменту музичного колективу - Цейко, Наталія Олександрівна (My University, 2024)
Мета статті – вивчити феномен інноваційного менеджменту в контексті усвідомлення його необхідності для українських музичних колективів на сучасному етапі розвитку суспільства. Результати дослідження показують, що інноваційний менеджмент музичного колективу представляє собою процес оцінювання та коригування діяльності цього колективу з позицій визначення цілей його діяльності та найбільш ефективних шляхів її реалізації. Важливим кроком на шляху впровадження інноваційного менеджменту музичного колективу є досягнення сприйняття необхідності інновації усіма членами цього колективу. Інноваційний менеджмент музичного колективу пропонує осмислення варіантності шляхів і можливостей розвитку колективу, наприклад, пошуку своєї ніші на існуючому ринку продуктів та послуг, а також заохочує пошук інновацій в самому колективі. Інноваційний менеджмент проявляється різними способами з різними обсягами управлінської відповідальності. Інноваційний менеджмент музичного колективу може бути успішно побудований на основі застосування варіантно-комбінаційної, імітаційної, імпровізаційної практик, ідеї яких походять з самого музичного мистецтва, і навіть ширше – з широкої практики творчого процесу в цілому. Застосування стратегії інноваційного менеджменту в українських музичних колективах різних форм власності та різного напрямку діяльності є особливо актуальним в наш час, коли стрімко змінюється економічна ситуація в країні, змінюється ринок музичних продуктів та послуг, коли національні музичні колективи, які знаходяться на утриманні держави, стоять перед необхідністю переглядати рівень своєї конкурентноздатності та ефективності на ринку як всередині країни, так і за її межами.
Keywords: інноваційний менеджмент; музичний колектив; імпровізаційна практика; імітаційна практика; 78.071.2