Економічна дипломатія - Деделюк, Катерина Юріївна; Dedeliuk, Kateryna Yu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Пропонується стислий виклад лекційного матеріалу з вивчення вибіркової навчальної дисципліни «Економічна дипломатія». Структуру та зміст конспекту лекцій сформовано з урахуванням робочої програми навчальної дисципліни. Рекомендовано студентам освітнього ступеня «магістр», галузі знань 29 «Міжнародні відносини», спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини», за освітньої програмою «Міжнародні економічні відносини». Навчальна дисципліна покликана ознайомити студентів з особливостями та значенням економічної дипломатії як інструмента забезпечення зовнішньої політики держави, досягнення стратегічних цілей зовнішньоекономічної політики. Програмою дисципліни передбачено комплексне вивчення сутності економічної дипломатії, основних напрямів та інструментів її здійснення. Засвоєння запропонованого лекційного матеріалу дозволить студентами стати компетентними у таких питаннях: специфічні риси та стандарти економічної дипломатії, форми, методи, нормативне забезпечення, технічні та методичні прийоми економічної дипломатії; специфіка та особливості інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності економічних підрозділів закордонних дипломатичних представництв, національних органів виконавчої та законодавчої влади, міністерств і центральних відомств у сегменті економічної дипломатії; аналізу політичних та економічних цілей, засобів економічної дипломатії; планування, інформаційного забезпечення проведення переговорів, документування та оформлення їх результатів.
Keywords: сутність економічної дипломатії; міжнародна багатостороння економічна дипломатія; національна економічна дипломатія; інституційний механізм здійснення економічної дипломатії; особливості переговорного процесу