Конфлікт Ізраїлю з арабським світом: досвід для України - Слєдньов, Вячеслав Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена проблемам ізраїльсько-арабських взаємовідносин. У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено його мету, об’єкт, предмет, завдання і методологічну основу: розкрито практичне значення отриманих результатів. Рівно ж висвітлено історіографію та джерельну базу. Як будь-яке збройне протистояння арабо-ізраїльський конфлікт має глибоке підґрунтя та свої етапи. Саме тому у першому розділі розглянуто витоки та причини конфлікту, а також відносини Ізраїлю з Єгиптом, Йорданією, Ліваном і роль ХАМАСу у розгортанні конфлікту. Це є важливим для уникнення подібної ескалації та напрацювання механізмів впливу на сторони конфлікту. У другому розділі проаналізовано спроби врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту та сучасні події 2023-2025 років. Попри зусилля міжнародної громадськості саме через глибоку закоріненість етнічного конфлікту на Близькому Сході та непримиренність сторін він триває донині. Початок прямого збройного протистояння, а особливо початок широкомасштабної російсько-української війни зробили вивчення досвіду арабо-ізраїльського конфлікту надважливим. Саме тому третій розділ кваліфікаційної роботи присвячено узагальненню досвіду Ізраїлю у сфері стратегії безпеки, дипломатії та інформаційного протистояння.
Keywords: арабо-ізраїльський конфлікт; Ізраїль; арабський світ; збройні конфлікти; міжнародна безпека; миротворчі ініціативи; національна безпека; Україна; російсько-українська війна