Аналіз інвазованості паразитичними червами населення Рівненської області - Лагановський, Андрій Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Досліджено видовий склад паразитичних круглих та плоских червів у дорослого населення Рівненської області. Встановлено чотири види паразитичних нематод: Волосоголовець людський (Trichocephalus trichiurus), Гострик людський (Enterobius vermicularis), Токсокара собача (Toxocara canis), Аскарида людська (Ascaris lumbricoides) і один вид плоских червів – Ехінокок (Echinococcus granulosus). Визначено структуру угрупування гельмінтів у дорослого населення Рівненської області в 4 адміністративних районах: Рівненському, Сарненському, Дубенському, Вараському. Встановлено рівень інвазованості гельмінтами дорослого населення регіону вивчення впродовж 2021 – 2023 років.
Keywords: волосоголовець людський; гострик дитячий; токсокара собача; аскарида людська; ехінокок