Психокорекція емоційного стану жінок засобами тілесно-орієнтованої терапії - Даценко, Оксана В'ячеславівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У даному дипломному проекті було проведено теоретичний аналіз та емпіричне дослідження психоемоційного стану жінок. Також були розроблені практичні рекомендації з покращення консультативного процесу і психологічної підтримки цієї групи осіб за допомогою тілесноорієнтованих практик. Внаслідок дослідження був проведений аналіз тривожності та емоційного інтелекту жінок різної вікової категорії та інших соціальних характеристик. Емоційність є фундаментальною характеристикою особистості, що пронизує всі аспекти психічної діяльності. Вона визначається як комплексом спадкових факторів так і соціокультурним середовищем, що впливає на наше сприйняття світу, мислення, поведінку і, зрештою, на наше загальне психологічне благополуччя. Тілесно-орієнтована терапія вважається особливо ефективною при роботі з психосоматичними розладами, неврозами, тривожністю, наслідками психологічних травм, посттравматичними стресовими розладами та депресивними станами. На підставі аналізу методів тілесно-орієнтованої терапії та отриманих результатів дослідження, була створена програма, що ефективно працює з відчуттям тривожності і допомагає справлятися з різними емоційними станами.
Keywords: стрес; комплексна програма; психоемоційний стан; емоційність; війна; жінки; тривожність; емоційний інтелект; тілесно-орієнтована терапія