Новітня історія України (1917-1939 роки) - Шваб, Анатолій Георгійович; Shvab, Anatolii H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Мета курсу - засвоїти перебіг та зміст основних подій, які відбулися в Україні у 1917 – 1939 рр. їх взаємозв’язок та взаємозалежність із світовим історичним процесом. Завдання курсу. Вивчення подій новітньої історії України, розкриття сутності та закономірностей історичного розвитку України від 1917 року до 1939 рр.; причинно-наслідкові зв’язки суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку. Зміст курсу. Виникнення та діяльність Центральної Ради. Українська держава Павла Скоропадського. Директорія УНР та її політика в Україні. Західноукраїнські землі у 1918 – 1920 рр. Політика радянської влади в Україні в 1917- 1920 рр. Україна в період 1920-х – 1930-х років. Західноукраїнські землі у міжвоєнний період (20 – 30-ті роки ХХ ст.).
Keywords: історія України; Українська революція; Українська Центральна Рада; Гетьманат П. Скоропадського; Директорія; НЕП; індустріалізація; колективізація; голодомор; УНР; ЗУНР