Диджитал-технології цифрової інформаційної безпеки в обліку та оподаткуванні - Колесник, Павло Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В роботі здійснено дослідження теоретичних положень, обґрунтування практичних рекомендацій щодо диджиталізації процесу захисту цифрових даних в обліку та оподаткуванні. У результаті ґрунтовного аналізу праць вітчизняних вчених узагальнено сутнісні характеристики процесу забезпечення безпеки цифрових даних в обліку і оподаткуванні. Уточнено сутність понять безпека даних, кібер-безпека, механізм захисту критичних підприємств. Визначено головні завдання в процесі захисту цифрових даних. Ідентифіковано та систематизовано основні методи забезпечення безпеки. Виявлено основні напрями нормативно-правового забезпечення в управлінні інформаційною безпекою у сфері обліку і оподаткування. Систематизовано показники діяльності об’єктів критичної інфраструктури задля забезпечення кіберзахисту. У результаті аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища досліджуваного підприємства, виявлено резерви його розвитку. Структуровано інструменти захисту обліково-аналітичної інформації та систематизовано напрямки вдосконалення цього процесу. Ідентифіковано інструменти для захисту даних в облікових системах. Наукова новизна одержаних результатів полягає у поглибленні окремих теоретико-методичних положень і розробленні науково-прикладних рекомендацій щодо захисту цифрової інформації в обліку та оподаткуванні. А саме: удосконалено трактування сутнісних характеристик процесу захисту цифрової інформації в обліку та оподаткуванні, що на відміну від інших базується на інформаційних технологіях безпеки. Крім того набули подальшого розвитку: сукупність методів, щодо створення системи безпеки цифрових даних в обліку і оподаткування за допомогою диджитал-технологій. Практичне значення мають сформовані методичні рекомендації щодо створення системи безпеки цифрових даних в обліку і оподаткування за допомогою диджитал-технологій.
Keywords: диджитал-інструменти; цифрова безпека в обліку і оподаткуванні; комерційна таємниця; інформаційні заходи безпеки