Використання хвойних порід дерев зони Полісся в деревообробній промисловості - Назаркевич, Ігор Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Хвойні породи дерев відіграють важливу роль у забезпеченні деревообробної промисловості України. Особливо значущим є їх раціональне використання в зоні Полісся, яка є однією з основних лісових територій країни. У роботі висвітлено особливості заготівлі, обробки та використання деревини сосни звичайної та ялини європейської. У першому розділі проаналізовано теоретичні основи використання хвойних порід дерев у деревообробній промисловості та їх екологічне значення. У другому розділі подано загальну характеристику лісових ресурсів зони Полісся, описано методи аналізу деревини та обґрунтовано їх вибір. У третьому розділі представлені результати дослідження якості деревини хвойних порід Полісся, а також аналіз її використання у промисловості. Четвертий розділ містить порівняльну економічну оцінку ефективності використання хвойних порід та аналіз перспектив розвитку деревообробної галузі в регіоні. У п’ятому розділі висвітлено стан охорони праці на підприємствах деревообробної галузі та розроблено рекомендації для покращення умов праці. Загальні висновки та пропозиції з раціонального використання хвойних порід дерев Полісся представлені наприкінці роботи, перед списком використаних джерел (35 джерел).Випускна кваліфікаційна робота магістра виконана на 51 сторінці друкованого тексту, містить 8 таблиць та проілюстрована 9 діаграмам. До роботи додаються 5 додатків обсягом 10 с.
Keywords: сосна звичайна; ялина європейська; лісові ресурси; деревообробна промисловість; економічна ефективність