Українська народна дитяча іграшка в системі традиційно-побутової культури волинян - Берлач, Олександр Павлович (Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, 2024)
Іграшка – пам’ять етносу, нації, народу, людства про своє історичне та доісторичне минуле. Культура іграшки – важливий елемент загальної культури нації. Народна іграшка має неабиякі мистецькі якості та значні виховні можливості. Українська народна іграшка проголошує правду про свій народ, його земну сутність та історичне призначення. Проведене дослідження дозволило підтвердити визначену для апробації гіпотезу про те, що використання народної іграшки у вихованні сприяє прилученню дитини до духовного, естетичного, побутового досвіду народу, а традиційна іграшка волинян займає одне з чільних місць у їх родинно-звичаєвій культурі.

Toy - the memory of the ethnic, nation, people, humanity of its historical and prehistoric past. Toy culture is an important element of the nation's overall culture. Folk toy has exceptional artistic qualities and significant educational opportunities. The Ukrainian folk toy proclaims the truth about its people, its earthly essence and historical purpose. The conducted research has allowed to confirm the hypothesis that using a folk toy in education helps to bring the child to the spiritual, aesthetic, everyday experience of the people, and the traditional toy of Volyn citizens occupies one of the leading places in their family and custom culture.
Keywords: народна дитяча іграшка; folk children's toy; Волинь; Volyn; традиціі; traditions; 7. 07: 745