Методика розвитку математичної компетентності учнів на уроках інформатики - Манойло, Назарій Едуардович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційному дослідженні на основі аналізу науково-педагогічної і навчально-методичної літератури розкрито сутність поняття математичної компетентності її формування та розвиток на уроках інформатики. Показано поєднання теоретичних знань із практичними навичками, що забезпечують удосконалення в учнів критичного, алгоритмічного та логічного мислення. Ключовим аспектом представлено компетентнісний підхід, який через інноваційні навчальні практики об’єднує математичну та інформаційну складові, готуючи учнів до ефективного розв’язання прикладних завдань з реальних життєвих ситуацій. У роботі визначено можливості інтеграції математичних знань у зміст шкільного курсу інформатики. Обґрунтовано: застосування інтерактивних та цифрових засобів навчання, впровадження проєктних технологій з прикладною спрямованістю, систему практичних завдань, що поєднують математичний зміст з інформаційними технологіями (наприклад, основи алгоритмізації, моделювання, елементи програмування, роботу з даними). Розроблено методичні рекомендації щодо розвитку математичної компетентності на уроках інформатики та проведено апробацію методики у навчальному процесі ЗЗСО «Залізницький ліцей імені І. Пасевича».
Keywords: компетентнісний підхід; математична компетентність; критичне мислення; алгоритмічне мислення; візуальне програмування; інтерактивні технології; цифрові інструменти; проєктна діяльність