"Українська душа" : картина в техніці олійного живопису - Музичук, Валерія Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Назва моєї дипломної роботи - "Українська душа". У ній зображена дівчина в традиційному українському вбранні, яка сидить та грає на бандурі. Через цю композицію я прагнула передати глибину української душі, втілену у музиці, одязі та внутрішньому стані. Бандура та народні пісні - символи нашої культурної спадщини, що передаються з покоління в покоління, як і вишивка, що прикрашає одяг дівчини. Традиційне вбрання у моїй роботі не лише елемент декору, а образ, наповнений значенням. Кожна деталь від орнаменту вишиванки до кольорової гами має свою символіку, що говорить про глибоку повагу до національних витоків. Саме через такі художні засоби я намагалася показати, як минуле залишається живим у серці сучасної України. Я обрала жанр портрета тому, що мене завжди цікавило писати людей в олійному живописі, та таким чином передати емоції і стан душі. Для досягнення більшої виразності я створила багато ескізів, експериментувала з ракурсами, композицією та елементами одягу, а згодом запросила натурницю, щоб досягти правдивості образу. Мене надихає українська культура - її багатогранність, символізм, краса та сила. Також надихали роботи відомих українських художників, які писали картини з любов'ю до Батьківщини: Іллі Рєпіна, Миколи Пимоненка, Тараса Шевченка, Опанаса Сластьона та інших. Їхні портрети й жанрові картини не лише зберігають історичну пам'ять, а й прославили українське мистецтво за межами країни, мотивуючи нові покоління художників. Українське мистецтво не стоїть на місці - воно постійно розвивається, передаючи сучасність, традиції та минулі події. Саме тому я вважаю важливим звертатися до національних образів, які формують нашу ідентичність та єднають покоління.
Keywords: бандура; живопис; композиція; портрет; образ; душа