Статевий диморфізм у вівпарід (Gastropoda, Viviparidae) фауни України - Андрійчук, Тамара; Вискушенко, Дмитро; Вискушенко, Андрій; Andriychuk, Tamara; Vyskushenko, Dmytro; Vyskushenko, Andriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті наведено результати дослідження наявності статевого диморфізму в черевоногих молюсків роду Viviparus Montfort, 1810. Проведено повну морфометрію черепашки досліджуваних видів. На основі морфо- метричних показників розраховано їхні індекси. У ході дослідження проведено дискримінантний і дисперсійний аналіз. З’ясовано, що ступінь вираження статевого диморфізму у двох видів калюжниць різний та стосується здебільшого абсолютних промірів. The given article is devoted to the research results on the complete morphometrics of two freshwater snail species of the genus Viviparus Montfort, 1810. The complete morphometry of the shell of the investigated species was carried out. Measured height and width shells, height and width mouths, height latter turnover height and width lids. The analysis of variance and discriminant one are carried out. It was in studies revealed that the level of sexual dimorphism in viviparus is different. The diversity in two genders mostly concerns the total shell measurements.
On Sexual Dimorphism Of Viviparus (Gastropoda, Viviparidae) Ukraine Fauna
Keywords: статевий диморфізм; черепашка; самець; самка; V. viviparus; Viviparus contectus; sexual dimorphism; shell; female; male; V. viviparus; Viviparus contectus