Теоретичні засади етнічної соціалізації майбутніх учителів в умовах вищого навчального закладу - Будник, Олена; Budnik, O. B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті визначено сутність етнічної соціалізації особистості в педагогічному контексті та висвітлено теоретичні основи її ефективної реалізації в процесі фахової підготовки майбутніх учителів у вищій школі України. Подано моделі взаємодії між представниками різних культур, охарактеризовано феномен соціалізації в контексті категорій культури. Виховання майбутніх фахівців в умовах вишу автор розглядає в контексті соціалізації як процесу становлення людини-представника певного етносу через інтеріоризацію соціокультурних цінностей народу. Обґрунтовано, що в процесі етнічної соціалізації в педагогічному виші важливими завданнями є: максимальне врахування природних здібностей особистості студента, його етнопсихологічних та індивідуальних особливостей, пізнавальних інтересів; спрямування на вивчення передусім власного історичного досвіду задля розвитку високої громадянської культури; орієнтацію на принципи демократії в організації освітньої діяльності на національному ґрунті; поєднання родинних і регіональних національних традицій, звичаїв і обрядів задля наповнення життєвого простору елементами духовності; формування готовності майбутніх учителів до професійної діяльності в полікультурному середовищі, вмінь розв’язувати й запобігати міжетнічним конфліктам тощо.
Theoretical foundations etcno socalgas maybeth uchitelu in umovy visago of the mortgage
Keywords: етнічна соціалізація; міжетнічна соціалізація; національний виховний ідеал; ethnic socialization; interethnic socialization; high school