Оцінка впливу на довкілля діяльності філії «Ківерцівське лісове господарство» - Нигматулін, Марат Сиринович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У даній кваліфікаційній роботі подані результати досліджень, які стосуються оцінки впливу на довкілля планованої діяльності зі спеціального використання лісових ресурсів в порядку проведення суцільних рубок головного користування на території філії «Ківерцівське лісове господарство». Представлені результати оцінки факторів довкілля, що зазнають впливу при плановій діяльності, а саме суцільних рубках головного користування. Проаналізовані технологічні операції, що впливають на стан навколишнього природного середовища і оцінений можливий вплив на довкілля. У першому розділі було вивчено вплив лісогосподарської діяльності на довкілля, вказані основні причини знеліснення та описано негативні наслідки, які виникають внаслідок суцільних рубок. Другий розділ містить характеристику обєкта дослідження, а також основні методи досліджень, опис регіону дослідження. У третьому розділі проведено оцінку впливу на довкілля суцільної рубки головного користування на території філії «Ківерцівське лісове господарство». Досліджено вплив лісогоподарської діяльності на атмосферне повітря, грунти та водні ресурси, поводження з відходами, природно-заповідний фонд та навколишнє соціальне середовище. Четвертий розділ містить у собі матеріально-грошову оцінку лісосіки та економічну вартість збитків у вигляді податків. Пятий розділ описує вимоги охорони праці під час проведення лісозаготівельних робіт. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (51 джерело) Кваліфікаційна робота виконана на 63 сторінках друкованого тексту, містить 10 робочих таблиць, 12 ілюстрацій.
Keywords: оцінка впливу на довкілля; лісове господарство; рубки; викиди; атмосферне повітря; відходи; грунтовий покривгрунтовий покрив; біорізноманіття; акустичний вплив