Формування здорового способу життя студентів як складової культури здоров’я - Цимбалюк, Сергій Миколайович; Tsymbaliuk, Serhii M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Актуальність. Культура здоров’я – це окремий аспект загальнолюдської культури, який відображає рівень освіченості людей у сфері їх життєдіяльності, ставлення людей до власного здоров'я. Виражена тенденція до погіршення стану здоров’я студентської молоді впродовж останніх років значною мірою обумовлена відсутністю свідомого ставлення до власного здоров’я, розуміння його значення для себе та свого майбутнього. Вирішити назрілу проблему можливо лише змінивши спосіб життя, виділивши в пріоритеті здоров’язбережувальні орієнтири. Мета дослідження – визначення чинників здорового способу життя та обґрунтування необхідності підвищення рівня культури здоров’я студентів. Результати роботи. Розкрита сутність та значення культури здоров’я. Визначено необхідність дотримання здорового способу життя, як прояву культури здоров’я населення. Досліджені чинники впливу на формування здорового способу життя студентів. Визначена роль освіти та позааудиторних занять у формуванні культури здоров’я студентів. Висновки. Існує проблема недотримання студентами здорового способу життя. Рівень фізичної активності студентської молоді в України на сьогодні є досить низьким. Зростає кількість осіб, які за станом здоров’я перебувають у спеціальній медичній групі. Значну роль у підвищенні фізичної активності студентів відіграють навчальні заклади, завданням яких є формування системи цінностей орієнтованих на ведення здорового способу життя. Необхідні нові підходи до формування ціннісного ставлення студентів до власного здоров’я, здорового способу життя та формування культури здоров’я.

Actuality. Health culture is a particular aspect of human culture which reflects the level of people’s knowledge concerning their vital activities, people’s attitude to their own health. The outspoken tendency towards students’ health deterioration observed for the last few years has been caused to a great extent by lack of conscious attitude to one’s own health, as well as lack of understanding its significance for one’s own good and future life. It is possible to solve this problem only by changing people’s lifestyle, giving priority to health-preserving objectives.The purpose of the research is to determine the factors of healthy lifestyle and to substantiate the necessity of raising the level of students’ health culture. Results of the research. The essence and significance of health culture have been exposed. The necessity of adhering to a healthy lifestyle as the manifestation of people’s health culture has been defined. The factors that influence the formation of students’ healthy lifestyle have been studied. The role of education and extracurricular activities in the formation of students’ health culture has been specified. Conclusions. There is a problem connected with students’ non-adherence to a healthy lifestyle. Nowadays the rate of students’ physical activity in Ukraine is rather low. The number of persons who are instructed in special medical groups due to their poor health condition is growing. Educational institutions whose task is to form a system of values oriented on keeping to a healthy lifestyle play a considerable role in raising students’ physical activity. New approaches are necessary to form students’ appreciative attitude to their own health, healthy lifestyle and forming health culture.
Forming a healthy student lifestyle as a part of health culture
Keywords: Культура здоров’я; здоровий спосіб життя; чинники здоров’я; рухова активність; шкідливі звички; самооцінка здоров’я; health culture; healthy lifestyle; health factors; motion activity; harmful habits; health self- rating