Особливості переселення та соціально-економічної й психологічної адаптації українців Польщі в УРСР упродовж 1944−1947 рр. (на прикладі родини Федоруків із с. Дорогуська Холмського повіту Люблінського воєводства) - Гарбарук, Альона; Garbaruk, A. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті йдеться про перебіг процесу примусового переселення українців Польщі в УРСР наприкінці Другої світової війни. Значну увагу зосереджено на особливостях соціально-економічного пристосування укра-їнської людності до нових реалій життя. Проаналізовано також психологічну адаптацію населення до назрілих умов перебування поза межами батьківщини. Означені вище питання розглядаються на прикладі долі україн-ської родини – уродженців села Дорогуська Холмського повіту Люблінського воєводства (Республіка Польща). In the article speach goes about motion of process of the forced migration of Ukrainians of Poland in Ukraine at the end of Second World War. Considerable attention is concentrated on the features of socio-economic adaptation of Ukrainian populousness to new realities of life. Psychological adaptation of population is also analysed to the coming to a head terms of stay out of limits of motherland. Marked higher question examined on the example of fate of Ukrainian family - natives of Dorogusk village, Chelm district, Lublin province (Republic of Poland).
The Features of Migration and Socio-Economic and Psychological Adaptation of Ukrainians of Poland in Ukraine During 1944−1947 (on Example of the Fedoruk’s from Dorogusk Village, Chelm District, Lublin Province)
Keywords: Угода між РНК УРСР та ПКНВ від 9 вересня 1944 р.; депортація; примусова евакуація; соціально-економічна адаптація; психологічна несумісність; Agreement between AFK USSR and PKNL from September, 9 in 1944; deportation; forced evacuation; socio-economic adaptation; psychological incompatibility