Досвід створення лісових культур в Новорудському лісництві філії «Городоцьке лісове господарство» - Борисюк, Андрій Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Сучасне лісове господарство повинно базуватися на принципах сталого розвитку, щоб мати змогу забезпечувати ефективність і якість усіх виробничих та екологічних процесів. Це, в свою чергу, передбачає використання прогресивних методів управління, різноманітних форм лісовідновлення, а також створення біогеоценозів, які відповідатимуть природним умовам регіону. Важливо, щоб ці процеси гармонійно поєднувалися з екологічними вимогами, соціальними очікуваннями населення та потребами у природних ресурсах, сприяючи збереженню біорізноманіття та підвищенню екологічної стійкості лісових екосистем. Враховуючи вищенаведене, вагомим на сьогодні стає вивчення локального досвіду створення лісових культур, що враховує всі регіональні особливості. У першому розділі розглянуто теоретичні основи сучасних технологій створення лісових культур в Україні. Другий розділ містить характеристику території та лісорослинних умов філії «Городоцьке лісове господарство» і опис методики досліджень. У третьому розділі проаналізовано досвід створення лісових культур у філії на прикладі лісокультурного фонду Новорудського лісництва за останні 5 років. Четвертий розділ присвячений порівнянню собівартості створення лісових культур та сприяння природному поновленню лісу. П’ятий розділ висвітлює організацію охорони праці на підприємстві. Загальні висновки наведені перед списком використаної літератури (50 джерел) та додатками. Випускна кваліфікаційна робота магістра виконана на 50 сторінках друкованого тексту, містить 3 таблиці та проілюстрована 5 діаграмами.
Keywords: береза повисла; лісові культури; лісокультурний фонд; сосна звичайна; схема розташування садивних місць; схема змішування