Заходи адаптивного менеджменту використання угідь осушувальних систем Волинської області в контексті зміни клімату - Фесюк, Василь Олександрович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Нетробчук, Ірина Марківна; Остапчук, Яна Юріївна; Левчик, Володимир Іванович (My University, 2024)
Осушувальні системи Волинської області, створені для підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва та захисту від перезволоження, відіграють важливу роль у розвитку регіону. Однак, багаторічне використання цих систем без належного управління та догляду призвело до ряду екологічних та економічних проблем, що вимагає запровадження заходів адаптивного менеджменту. Меліорація території істотно змінили природні ландшафти, зокрема, водно-болотні угіддя, які мають важливе значення для збереження біорізноманіття, підтримки водного балансу та регулювання мікроклімату. Негативні наслідки осушення призвели до деградації болотних та водних екосистем, скорочення популяцій рідкісних видів флори та фауни, втрати цінних екологічних послуг. Тому заходи адаптивного менеджменту спрямовані на захист, відновлення та сталий розвиток цих екосистем є критично необхідними для збереження природного середовища Неправильне або надмірне використання осушувальних систем може призводити до виснаження ґрунтів, їх деградації, втрати родючості та підвищеної ерозії. Без ефективного менеджменту ці процеси спричиняють зменшення сільськогосподарської продуктивності, особливо в умовах змін клімату. Адаптивні заходи допоможуть оптимізувати водний режим, підтримуючи необхідний рівень зволоження ґрунтів, що збереже їхню родючість та запобігатиме деградації. Зміна клімату вже призводить до більш частих екстремальних погодних явищ, таких як посухи та паводки. Осушувальні системи можуть бути як важливими засобами для боротьби з цими явищами, так і джерелом додаткових проблем через їх не достатньо ефективну роботу. Адаптивний менеджмент дозволить гнучко керувати цими системами, підлаштовуючи їх під змінні кліматичні умови. Це зменшить ризики повеней та посух, забезпечить стабільність аграрного виробництва.
Keywords: осушувальні системи; клімат; земельні ресурси; екологічний баланс; адаптивний менеджмент