Концепт Іншого в сучасній гуманістиці: трансценденталізм versus діалогізм - Більченко, Є. В.; Bilchenko, Y. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Розкрито фігуру Іншого як провідний концепт сучасної гуманістики. Виокремлено два головні дискурси інтерпретації Іншого в культурній саморефлексії Заходу: класичний (трансценденталізм), де Інший постає як межа гносеологічної активності суб’єкта Cogito та піддається уніфікації з боку Я, та некласичний (діалогізм), де Інший постає як емпірична подія Dasein і релятивізує самість. У цій опозиції формулою діалектичного ба-лансу трансценденталізму та діалогізму є діалого-культурологічна версія Іншого як єдності онтологічного й онтичного начал. The article is devoted to the analysis of the Other as a leading figure of the contemporary humanities. The author separates two main discourses of the interpretation of the Other in the cultural self-reflection of the West: classic one (transcendentalizm), where the Other stands as a limit of the epistemological activity of the subject Cogito and exposes to the unification by Ego, and non-classic (dialogizm), where the Other stands as an empiric event of Dasein and makes a relativation of self-ness. In this opposition dialogo-culturological version of the Other as a unity of ontic and ontological is a formula of dialectic balance of transcendentalizm and dialogizm.
Concept of the Other in the Contemporary Humanities: Transcendentalizm Versus Dialogizm
Keywords: Інший; Other; трансценденталізм; transcendentalizm; феноменологізм; dialogizm; суб’єкт; subject; релятивація; ralativation; діалог; dialogue; онтичне; ontic; онтологічне; ontological