Штучний інтелект і недопущення дискримінації як основоположний принцип забезпечення прав людини - Булавіна, Світлана Євгенівна; Давидова, Тетяна Олександрівна (My University, 2025)
У статті розглядається питання впливу штучного інтелекту (ШІ) на права людини, насамперед аналізується принцип недопущення дискримінації при його застосуванні. Вивчаються основні принципи розвитку та використання технологій штучного інтелекту у вітчизняній практиці, пов’язані з дотриманням прав людини, а також новітнє законодавство Європейського Союзу, що регулює зазначені питання, зокрема, Рамкова конвенція про штучний інтелект, права людини, демократію та верховенство права та Закон Європейського Союзу про штучний інтелект (EU AI Act). Автори поставили за мету вивчити як експертну думку провідних дослідників і правозахисників щодо впливу ШІ на права людини, так і проаналізувати проблему, використавши можливості ChatGPT і Gemini через питання як впливає штучний інтелект на права людини. Під час аналізу отриманих відповідей зроблено висновок, що виокремлюючи два аспекти впливу штучного інтелекту на права людини – позитивний і негативний, ChatGPT і Gemini визначають, що дискримінація має негативний і позитивний сенс в даному аспекті. Відтак досліджено зв’язок штучного інтелекту і недопущення дискримінації. Принцип недискримінації при цьому розуміється авторами як забезпечення рівності прав і свобод; забезпечення рівності перед законом; повага до гідності кожної людини; забезпечення рівних можливостей осіб чи груп осіб. Досліджено приклади застосування штучного інтелекту. Під час підготовки статті особлива увага була приділена дослідженню Гельсінської групи з прав людини, на тему «Штучний інтелект та права людини: орієнтири та обмеження у контексті національної безпеки та оборони», проведеного у 2024 році. Автори статті дійшли висновку, що штучний інтелект може сприяти дискримінації прав людини різними способами, насамперед посилюючи вже існуючу нерівність, автоматично відтворюючи дискримінаційні практики.
Keywords: Міжнародно-правові механізми захисту прав людини; права людини; принцип недискримінації; дискримінація; штучний інтелект; право на безпечний штучний інтелект; безпека людини; захист прав.; 342.72/.73:519