Показники психофізичного здоров’я дошкільнят Івано-Франківщини - Вінтоняк, Олег Васильович; Vintonyak, Oleg (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У cтатті досліджено показники психофізичного здоров’я в дітей старшого дошкільного віку. Аналіз сучасного стану організації фізичної культури в дошкільних навчальних закладах указує на необхідність модернізації змісту першої ланки освіти, що виступає підґрунтям для формування гармонійно розвиненої дитини. Для визначення ефективності чинних програм навчання й виховання в ДНЗ проведено дослідження старших дошкільнят. За його результатами сформульовано проблематику наукового пошуку. Зокрема, установлено низьку обізнаність дітей стосовно питань організації здорового способу життя, харчування. Визначено показники фізичного розвитку, морфофункціональні дані старших дошкільнят. Результати дослідження свідчать про те, що в більшості респондентів рівень розвитку всіх досліджуваних параметрів нижчий за середній, що підтверджує низьку ефективність чинних програм фізичної культури в дошкільному навчальному закладі. Для реалізації основних положень дисертаційної роботи створено відповідні педагогічні умови, які забезпечили ефективне використання засобів, методів, форм фізичного виховання й сприяли розвитку інтересу дітей до самовдосконалення. The paper studies the performance of psychophysical health of children of the senior preschool age. Analysis of the current state of the organization of physical training in preschool education points to the need to modernize the content of the first-level education is the basis for the formation of a harmonious development of the child. Methods: data analysis and synthesis of scientific-methodical and professional literature; teaching methods (pedagogical experiment, pedagogical testing); method of anthropometry; psychophysical testing methods; methods of mathematical statistics. The results. To determine the effectiveness of existing training programs and education in preschool study was conducted older preschoolers. According to the results of scientific research problems are formulated. In particular it found low awareness of children on the issues of healthy lifestyle food. Indices of physical development, morphological and functional data older preschoolers. Findings. The findings suggest that the overwhelming majority of the level of development of all the studied parameters below average, indicating that the low efficiency of existing programs of physical training in preschool education.
Figures of Psychophysical Health of Preschool Children in Ivano-Frankivsk Region
Keywords: психофізичне здоров’я; діти старшого дошкільного віку; фізичне виховання; psychophysical health; children of the senior preschool age; physical education; physical readiness