Регіональні особливості кристаломорфології кальциту деяких родовищ України - Вовк, Олександр Павлович; Наумко, Ігор Михайлович; Занкович, Галина Онуфріївна (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2025)
Кальцит поряд із кварцом є одним із найпоширеніших мінералів у природі. Він бере участь у більшості геологічних процесів. Однією з визначальних типоморфних ознак кальциту є його кристаломорфологічні особливості. Кристалогенезис мінералу численних родовищ України свого часу детально досліджували головно Богдан Заціха та Павло Вовк. У пропонованій статті ми проаналізували кристаломорфологічні особливості кальциту з низки родовищ України власне на підставі опублікованих, архівних і власних даних. Загалом на кристалах мінералу виявлено численні прості форми, як-от призма {10 1 0}, пінакоїд {0001}, ромбоедри {10 1 1}, {01 1 2}, {02 2 1}, {20 2 1}, {04 4 1}, {40 4 1}, {05 5 2}. {10.0. 10 .1}, {04 4 5}, {08 8 1}, {13.0. 13 .1}, {05 5 4}, скаленоедри {31 4 5}, {21 3 1}, {62 8 5}, {6.4. 10 .3}, {10.4. 14 .3}, гексагональні дипіраміди {11 2 3}, {44 8 3}, {8.8. 16 .3}, {7.7. 14 .3}, {22 4 1}. З’ясовано, що форма багатогранників кальциту суттєво змінюється залежно від регіону, генезису та фізико-хімічних умов кристалізації. Виділено чотири габітусні типи кальциту із зони зчленування Донбасу з Приазов’ям, п’ять – зі ртутних родовищ Закарпаття, по три – з Кримського півострова та сірчаних родовищ Передкарпаття. За наявністю визначених простих форм кальциту можна ідентифікувати регіон його походжен- ня, а також зробити висновки про умови формування мінералу, що має як генетичне, так і прикладне значення для розвідки родовищ. У роботі продемонстровано важливість поєднання класичних методів дослідження мінералів (гоніометрія, морфологічний і статистичний аналіз) з сучасними фізико-хімічними на кшталт термобарогеохімії, що дає змогу повніше схарактеризувати мінеральну речовину. Окреслено напрями й перспективи подальших досліджень. Ключові слова: кальцит, кристаломорфологія, гоніометрія, кристалогенезис, включення мінера- лоутворювального середовища, Україна.
Keywords: кальцит; кристаломорфологія; гоніометрія; кристалогенезис; включення мінералоутворювального середовища; Україна; 548.1:549.5:553.2(477)