Температурний режим повітря національного парку «Прип’ять–Стохід» у контексті глобального потепління - Тарасюк, Ф. П.; Тарасюк, М. Ф.; Tarasyuk, F. P.; Tarasyuk, M. F. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Проведено аналіз температурного режиму на території національного природного парку «Прип’ять–Стохід». З використанням математичних методів опрацьовано фондові матеріали Волинського обласного центру гідрометеорології, результати польових досліджень. Визначено основні показники температури повітря в багаторічному та річному режимі, середнє квадратичне відхилення та коефіцієнт мінливості. Проаналізовано особливості динаміки температури повітря за весь період спостережень з 1947 р. до 2013 р., а також за останні вісім років. Розраховано відхилення показників температури повітря від кліматичної норми та середніх багаторічних значень у січні–лютому та в липні–серпні, а також за десятиліття. Встановлено характерне чергування теплих і холодних років. Отримані показники укладені в таблиці, графічно відображена їх динаміка переконливо демонструють загальне зростання температури повітря національного природного парку «Прип’ять–Стохід» та регіональні особливості прояву глобального потепління. It is analysed temperature regime of national park «Prypjat–Stokhid». Funds matherials of Volynian Regional Hydrometeorology Centre, field investigaions were studeied out using mathematical methods. In the paper it is estimated the basic annual air temperature indexes, mean square deviation and variabillity coefficient. It is analyzed the perculiarities of air temperature dynamics during the observation period from 1947 to 2013, especially for the last eight years. It is calculated deniation of air tempearature indexes from climatic norm, mean annual values from ten-year period data during january–february and in the summer during july–august. It is estimated typical interchanges of warm and cold years. Calculated data is arranged in tables, their dynamics is shown on graphics – that all convincingly demonstrates total air temperature increasing in national park «Prypjat–Stokhid» and the regional purculiarities of global warming impact.
Air Temperature Regime of National Park «Prypjat–Stokhid» in Global Warming Conditions
Роботу виконано на кафедрі екології та охорони навколишнього середовища СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: середня річна температура повітря; середня місячна температура повітря; середнє квадратичне відхилення; коефіцієнт мінливості; відхилення температури; кліматична норма; холодний рік; теплий рік; глобальне потепління; mean annual air temperature; mean monthly air temperature; mean square deviation; variabillity coefficient; teemperature deviation; climatic norm; cold year; warm year; global warming