Образно-стильова парадигма міфологеми тілесного полону в ранній ліриці Лесі Українки - Колошук, Надія Георгіївна; Koloshuk, Nadiia H. (Таврійський національний університет ім. В.Вернадського, 2010)
У статті йдеться про образно-стильову парадигму одного з міфологічних мотивів, що пронизує всю творчу спадщину Лесі Українки. Він розкриває важливі аспекти ідейно-естетичної еволюції в ліриці поетеси у період її формування як митця. Сучасним українським літературознавством трактується неоднозначно. В статье идёт речь об одном из мифологических мотивов, пронизывающем всё творческое наследие Леси Украинки. Он раскрывает важнейшие аспекты идейно-эстетической эволюции в лирике поэтессы в период её формирования как художника. В современном украинском литературоведении трактуется неоднозначно. The article is about figurative-stylish paradigm of one mythological motif, which pierce all creative herctage legacy of Lesya Ukrainka. It reveals important aspects of elevated-aesthetic evolution in poetesses lyrics in period of her forming as artist. In modern Ukrainian literrary criticism it is treated differently.
Figurative-stylish paradigm of mythologema of bodily captivity in early lyrics of Lesya Ukrainka
Образно-стилевая парадигма мифологемы телесного плена в ранней лирике Леси Украинки
Колошук Надія Георгіївна - професор, доктор філол. наук кафедри теорії літератури і зарубіжної літератури Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Keywords: міфологема полону; міфема; лірика; образно-стильова парадигма; ідейно-естетична еволюція у творчості Лесі Українки; модернізм; mythologema of captivity; mithema; lyrics; figurative-stylish paradigm; elevated-aesthetic evolution in creation of Lesya Ukrainka; modernism