Вплив атлетичної та фізичної підготовки на динаміку інтенсивності у плавців 14–15 років - Розпутняк, Б.; Rozputniak, B. (Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки, 2012)
У статті наголошено, що під час інтенсивного тренування з плавання дітей старшого шкільного віку потрібно звернути увагу на загальну фізичну підготовку, правильну організацію та методику проведення тренувальних занять, здійснювати ретельний лікарсько-педагогічний контроль, застосовуючи гематологічний аналіз та електрокардіологічні дослідження. Під час інтенсивної тренувальної роботи спортсменів із плавання основна увага повинна звертатися на загальну фізичну підготовку, оскільки ефективний фізичний розви¬ток і високий рівень морфо-функціональних можливостей організму створюють передумови для досягнення високих результатів. Необхідною умовою для інтенсивного тренування з плавання дітей старшого шкільного віку є постійний лікарсько-педагогічний контроль уключно із використанням гематологічного аналізу, спостереження за кількістю лейкоцитів. Наявність лімфоцитозу на відповідній стадії інтенсивного тренування є одним із показників перетренованості; одночасно не потрібно нехтувати спостереженнями за червоною кров’ю. . The article is telling that during training of swimming among senior schoolchildren attention should be paid on general physical preparation, proper organization and methodology of trainings conducting, conducting of thorough medical and pedagogical control, applying hematological analysis and conducting of electrocardiological researches. A necessary condition for intensive training on swimming of senior schoolchildren is constant medical and pedagogical control, including usage of hematological analysis, monitoring a number of white blood cells. Lymphocytosis on a specific stage of intensive training is one of indicators of overtraining, also red blood cells should also be monitored by doctors.
Influence of Athletic and Physical Training on Intensity Dynamics Among Swimmers Aged 14-15.
Keywords: інтенсивне тренування; спортсмени-плавці; електрокардіологічні дослідження; гематологічні показники; intensive training; swimmers; electrocardiological investigations; hematological analysis