Парадокси Реформації - Лімонченко, Віра; Limonchenko, Vera (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
Осмислення Реформації дозволяє побачити нашу сучасність у розширеній перспективі. Суттєве значення Реформації – неприйняття примусово-зовнішньої єдності, але це здійснилося як втеча. Найбільш значні зміни відбулися не стільки всередині релігійної свідомості, яка так і не отримала свободи, скільки в сфері відносин держави і церкви. Повноту влади отримала держава, а не особиста совість.
The Paradoxes of Reformation
Keywords: еформація; reformation; індивідуалізм; individualism; розум; reason; свобода; freedom; секуляризація; secularization